November 2012 - Klapekster: de roofvogel onder kleine vogels.

Het jaar 2012 was het jaar van de klauwieren. In Nederland komen van deze familie 2 soorten voor, de grauwe klauwier en de klapekster. De klapekster is de grootste van de Europese soorten en de afmetingen zijn vergelijkbaar met een merel. De vogel ziet er met zijn witte voorkomen uit als een slanke merel, 22 tot 26 cm lang en is een duidelijke verschijning, van afstand grijs met veel zwart wit.  
Als broedvogel is de klapekster uiterst zeldzaam en wat dat betreft  sinds 2002 niet meer waargenomen. Als doortrekker en wintergast wordt de vogel nog wel waargenomen, zo ook op de Gorsselse Heide wordt de vogel gespot vanaf oktober tot en met april.
De grauwe klauwier, duidelijk kleiner dan de klapekster, iets groter dan een huismus, overwintert in tropisch Afrika en een bekende broedplaats is het Bargerveen, in de zuidoosthoek van Drenthe.

De klapekster daarentegen broedt in Scandinavië en geeft de voorkeur om in ons land te overwinteren. Ze kunnen zich wel geheimzinnig en mysterieus gedragen.
Hun overwinteringgebied zijn de wat uitgestrekter heidevelden met wat struikgewas met hier en daar een boompje. Vanuit een uitkijkpost boven op een takje maakt de vogel korte uitvallen naar prooidieren, maar soms ook bidden ze als een torenvalk. Ook achtervolgen ze wel kleine vogels.
Wat luguber, maar met zijn karakteristieke haakpunt aan de snavel, spietst en prikt de vogel grote insecten, hagedissen, muizen en zelfs zangvogels op de doornen van struiken en aan prikkeldraad. Soms leven deze aangeprikte dieren nog, hetgeen voor de vogel betekent dat ze wat langer eetbaar blijven zeker in de zomerperiode.

 

 

 

 

 

 

 

Zo ook op onze prachtige Gorsselse Heide komt deze vogel in de winterperiode voor.
Zo ontdekten Klaas Spijker en Wessel Slob van Vogelwerkgroep “de IJsselstreek” deze lugubere vondst, een opgeprikte hagedis, typisch het werk van een klapekster.

 

 

 

 

 

 

Als u deze vogel op de Gorsselse Heide  waarneemt, laat het dan weten.
Vorige maand is de vogel al op onze prachtige Gorsselse Heide gesignaleerd.

Geniet van wat de Gorsselse Heide ons biedt                                      

Herman Roelofs


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb