Genieten en raggen op de Heide

"De Heide is toch van ons allemaal?"

"Eerst bieden en dan verbieden"?
Natuurmonumenten: "In de Wet natuurbescherming staat dat wie de natuur ingaat met zijn hond, ervoor moet zorgen dat het dier niet achter wild aan gaat. De hond moet dus altijd onder controle zijn en dat kan betekenen dat honden daarom aangelijnd moeten zijn. In veel bossen is het zelfs verboden een hond los te laten lopen, iets wat wordt aangegeven met borden."

"Toch zijn er hondeneigenaren die de regels aan hun laars lappen. Boswachters vinden dat een waarschuwing niet volstaat en dat er sneller boetes uitgedeeld moeten worden. Een boete voor het lopen met een niet-aangelijnde hond is 99 euro. Als een hond achter wild aanzit, kan de boete oplopen tot 400 euro.

​​"Ik denk dat ik namens alle boswachters spreek als ik zeg dat loslopende honden een grote frustratie zijn", zegt boswachter Tim Hogenbosch. "Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat een hond veel schade kan aanrichten. Reeën worden doodgebeten en vogels verjaagd. Mensen zeggen vaak: mijn hond doet zoiets niet, maar in principe heeft elke hond het instinct om achter een wild dier aan te gaan."

Wie handhaaft er op de Gorsselse Heide?


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb