08
oktober
2015

Hebben de vlinders last van de werkzaamheden?

Het boomblauwtje liet zich op sommige plaatsen niet meer zien

boomblauwtje
Deze zomer vonden er dagvlindertellingen plaats op de Heide (zie de Ecologische Atlas). Daarbij kwam de vraag op of de vlinders last hebben van de werkzaamheden.
foto: Cor Aafjes
Uit het verslag citeren we:

"De werkzaamheden hebben zeker invloed gehad op het aantal vlinders, wellicht niet op de soorten, maar wel op de aantallen. Zo werd tijdens de zomer de rand van de gracht rond de revolverbaan geschoond, waardoor de begroeiing van Speerdistel geheel verdween. Ook in sectie 6 van route 2077 is veel gewerkt, waardoor nectarplanten verdwenen. En vanaf sectie 8 zijn links van het pad (vanaf het hek van de koeienweide) de bomen weggehaald, waardoor er veel beschutting verdween.
In vorige jaren had ik hier veel Boomblauwtjes gezien, nu geen een.
Wat opvalt is dat er op de koeienweide vooral op de bramen in de zomer veel vlinders te zien waren. En de Kleine vos, die vaak profiteert van de bloeiende heide, werd bijna niet waargenomen.

Het was het eerste teljaar, we zijn benieuwd wat het volgende jaar oplevert, zeker nu het herstelplan op de routes nog niet volledig is uitgevoerd en de zuidpunt, binnen de gracht van de revolverbaan nog in de planning zit. Hier zijn toch de meeste soorten en aantallen waargenomen. Zou de biodiversiteit wat de vlinders betreft worden aangetast door de maatregelen? Dat zal de vraag zijn voor de komende jaren."

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb