Vriendennieuws

logo vwg ijsselstreek transp

Broedvogelinventarisatie op de Heide


In 2013 werd de Gorsselse Heide door twee leden van de Vogelwerkgroep VWG “De IJsselstreek” integraal op broedvogels geïnventariseerd (lees hier het plan).

In het verleden zijn meerdere vogelinventarisaties uitgevoerd. Het oudst bekende broedvogel onderzoek dateert uit 1969. Daarna is het gebied ook in 1983, 1984 en 2004 geïnventariseerd en van 1995 tot en met 2003 heeft Jules Philippona het gebied jaarlijks onderzocht op specifieke heidevogels. Dit alles bij elkaar leverde een schat aan informatie op en biedt de mogelijkheid om verschillende jaren met elkaar te vergelijken en trends vast te stellen. Het geeft duidelijk aan dat sommige soorten flink toenemen, dat er nieuwe soorten op het toneel zijn verschenen, maar ook dat een aantal soorten in de “min” zitten of zelfs het veld hebben geruimd.

In het artikel worden - na een korte terreinbeschrijving en wat algemene beschouwingen - een aantal bijzondere soorten aangestipt. Daarnaast worden de meest opvallende nieuwkomers maar ook de verdwenen soorten besproken en tevens enkele soorten met een opmerkelijk positieve trend en de top vijf van algemeenste soorten behandeld. Afgesloten wordt met enkele opmerkingen over het beheer van het terrein.

U kunt het artikel hier lezen.


Binnenkort worden de gegevens verwerkt in onze Ecologische Atlas

Met dank aan IVN en de VWG De IJsselstreek


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb