Vriendennieuws

Heideknotszwammetjes

Op de website van de Marke Gorsselse Heide lazen we het volgende bericht:

"Op 13 november 2020 vond Piet Schermerhorn op de Gorsselse Heide een grote groeiplaats van heideknotszwammetjes. Een voor deze heide nieuwe soort.

Beschrijving: vruchtlichaam knotsvormig, 3-8 cm x 2-8 mm. Bovenste deel met een stompe top, mat, bleek vuilgeel tot groenig-geel. Steel glad, heldergeel.
Inderdaad een rodelijst-soort. een soort die voorkomt op zure heidevelden, bij struikheide, dus niet echt specifiek van natte heide. Maar vaak staat de soort wel op natte grond met van dat slijmachtige alg waar je op uitglijdt. De heideknotszwam staat als “kwetsbaar” op de Rode lijst omdat de soort gevoelig is voor verzuring en vermesting.
P2120086 Heideknotszwam 2 300x225
Na 1990 is de soort enorm achteruit gegaan (zie ook de verspreidingsatlas van de Nederlandse Mycologische Vereniging).

Gelukkig is er weer, sinds 2000 een opvallende come back. De soort geldt nog als Algemeen. In de Achterhoek staan 2 plaatsen waar de soort te vinden is. Op het Kienveen, het Grote Veld en eerder ook bij Zelhem op het Boelekeerlspad.

De soort is van droge heide, meestal bij struikheide. en staat op de grond (terrestrisch). Vaak zie je de soort verschijnen na het plaggen, de bodem is dan hier en daar kaal, zodat de paddenstoelen boven de grond kunnen komen. Heel mooi dat deze rode lijst soort op de GH voorkomt, het is een echte heidezwam."

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb