Vriendennieuws

logo ecolatlas

De teloorgang van de Ecologische Atlas van de Gorsselse Heide.


Meer dan 10 jaar geleden introduceerden wij de Ecologische Atlas van de Gorsselse Heide (www.gorsselseheide-atlas.nl) met gegevens over de op de Heide voorkomende planten en dieren die onze vicevoorzitter Herman Roelofs in de jaren ervoor verzameld had. 

Daarna is de Atlas stelselmatig aangevuld met de hulp van tientallen vrijwilligers die ons op de hoogte brachten van alle planten en dieren die zij op de Heide tegenkwamen, alsmede met gegevens die wij op het internet vonden. Dat resulteerde in een database met zo rond duizend specifieke flora- en faunagegevens, aangevuld met SOVON landkaartjes, foto’s en video’s enz. 


Begin 2020 werd duidelijk dat, gezien de leeftijd en de gezondheidstoestand van de betrokken bestuursleden, het moeilijk zou worden om op deze voet door te gaan en het daarom wenselijk was om uit te zien naar assistentie.


Het deed ons daarom erg goed in maart van dat jaar te horen dat het bestuur van de Stichting Marke Gorsselse Heide bereid was om de Ecologische Atlas onder hun hoede te nemen en up-to-date te houden met behulp van een nieuw te vormen werkgroep. Voor de omzetting zou contact opgenomen worden met onze websitebeheerder. Wij hoorden echter niets.


In november 2020 kregen wij bericht van de Marke dat de Atlas overgebracht was naar hun website (www.markegorsselseheide.nl) met de mededeling dat het overbrengen 77 uur (!) gekost had.

Toen wij het resultaat bekeken schrokken wij heel erg.

Niet alleen vanwege het feit dat de (kennelijk handmatig) overgebrachte gegevens tientallen typefouten en weglatingen (tekst zowel als foto’s en video’s) bevatte, maar ook dat de gekozen vormgeving de oorzaak was dat bij kleinere computerschermen (zoals bijv. een tablet of smartphone) de gegevens niet tot hun recht kwamen. 

Bij de oorspronkelijke Atlas (www.gorsselseheide-atlas.nl) kon je bijvoorbeeld alfabetisch sorteren en zoeken op de Nederlandse of wetenschappelijke naam, maar bij de ‘nieuwe’ Atlas (ingebouwd in de bestaande Marke-site) lukt dat bij kleinere computerschermen niet en krijg je een haast oneindig lange reeks van kleine tabelletjes te zien in plaats van één grote overzichtelijke tabel met alle gegevens.

Zoeken naar een dier of plant  met een bepaalde wetenschappelijke naam lukt dan niet. Sommige links werkten niet. De Sovon territoriumkaartjes zijn te klein om nut te hebben. Enzovoort enzovoort.


Wij meldden onze teleurstelling eind november 2020 aan het bestuur van de Marke en boden aan om samen te zoeken naar mogelijkheden om die ernstige tekortkomingen te elimineren, maar mochten daar helaas tot op heden geen reactie op krijgen.

Voorlopig blijft onze ‘eigen’ Ecologische Atlas (www.gorsselseheide-atlas.nl) nog ‘in de lucht’ zodat u daar gebruik van kunt maken en de verschillen met de ’nieuwe’ Atlas (www.markegorsselseheide.nl) kunt ontdekken.


Heeft u suggesties om uit deze impasse te komen dan horen wij dat graag (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Bestuur Stichting Vrienden van de Gorsselse Heide.

Gorssel juni 2021


  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb